Ru
Замовити дзвінок

Процес купівлі квартири

Процес купівлі квартири
21.02.2019
Купівля квартири - дуже серйозний крок, до якого слід дуже добре підготуватися. Ринок нерухомості досить великий і пропозицій досить багато, а серед них слід вибирати не тільки сподобався, а й якісний варіант. Спробуємо розібратися, як купити квартиру без явних проблем і на що слід звернути особливу увагу.

Як правильно купити квартиру



Процес купівлі-продажу нерухомості наповнений цілою масою нюансів. В першу чергу на порядок денний стає вибір варіантів, тобто аналіз оголошень, які підходять райони, ціни і стан пропозицій. При виборі району слід звернути увагу на такі деталі:

• Близькість промислових об'єктів;
• Транспортна доступність;
• Найближча інфраструктура;
• Вік будинків, в яких планується купувати квартиру;
• Середні ціни.

Крім району, квартира повинна бути в належному стані - серед оголошень можна знайти цілком непогана пропозиція. Важливо пам'ятати, що власник квартири може не вказати існуючих проблем, так що все одно доведеться уважно оглядати житло на предмет стану.

В процесі покупки квартири основну роль грає її вартість. Ціни на ринку різні - дешевше буде на околицях міста, дорожче - в центрі. На ціни прямо грають райони розташування нерухомості. Після аналізу оголошень і вибору відповідної квартири можна домовлятися про зустрічі, щоб оглянути об'єкт. До речі, в цій процедурі можна обійтися і без посередників, щоб вся угода обійшлася дешевше.

З чого почати процес покупки квартири



Якщо ви вирішили купити квартиру і знайшли підходящу, не поспішайте з передачею завдатку або взагалі якимись офіційними діями. По-перше, завжди доречний торг і квартиру можна придбати дешевше, особливо якщо в ній є недоліки. По-друге, слід підготуватися, тобто звернути увагу на ряд нюансів, оскільки купувати квартиру необдумано і без її аналізу буде дуже поганим рішенням.

• Для процедури купівлі-продажу перевірте документи на квартиру. Власник повинен надати:

• Документ про право власності на житло (свідоцтво, рішення суду);
• Витяг з державного реєстру для здійснення угоди з купівлі-продажу квартири;
• Документи, що підтверджують відсутність заборгованості по комунальних платежах, а також підтверджують зняття з реєстрації (виписку) проживають.

Щоб квартира обійшлася дешевше, краще обійтися без посередників, а ось заручитися допомогою професійних юристів дуже бажано. Процедура купівлі-продажу квартири, в тому числі і підготовка до операції, рясніє масою нюансів, тому краще мати біля себе грамотного фахівця.

Обов'язково перевірте квартиру на предмет технічного стану. Це слід робити дуже уважно, бажано із залученням спеціаліста. У разі виявлення недоліків починайте торг - власник знижує ціни в таких ситуаціях і купити житло можна буде набагато дешевше. Перевіряти квартиру слід на предмет проблем з комунікаціями, станом стін, теплоізоляції, а також електробезпеки. Іноді косметичний ремонт може повністю приховувати існуючі недоліки - обов'язково враховуйте цей нюанс при оцінці квартири і переговорах з власником з питань ціни.

Також квартиру бажано оцінити в плані технічного стану всього будинку. Старий будинок, навіть з відмінно виглядаючими варіантами житла, не завжди підходить і розумне рішення. За таку квартиру можна буде поторгуватися тільки до дуже гарної знижки.

Як економно купити квартиру


Ціни у оголошень можуть бути завищені - у багатьох випадках допускається хороший торг. Спробуйте звернути увагу на інші райони, недалеко від місця, яке вам подобається. Буває, що 10-15 хвилин ходьби дозволяють купити квартиру дешевше, тобто між такими пропозиціями буде значна різниця. Особливо це стосується варіантів біля метро або великих транспортних розв'язок, коли люди хочуть купити квартиру прямо біля зупинок. Плюс до цього на вартість може впливати куди виходять вікна на «червону лінію» або у двір будинку.

Уникайте посередників - для оформлення купівлі-продажу квартири вам буде досить допомоги юриста, тим більше ціни на послуги професіоналів в цій сфері набагато нижче, ніж вартість послуг ріелторів. З технічним станом нерухомості можна і самому розібратися, а ціни на житло досить різноманітні, щоб починати торг - власник завжди піде назустріч перспективного клієнта, замість того, щоб чекати інших.

Ціни на багато квартир можуть залежати від розміру завдатку. Власник може поступитися деяку суму при внесенні хорошого завдатку, наприклад, в розмірі 20-30% загальної ціни квартири. Тільки зверніть увагу на те, що завдаток обов'язково слід оформляти розпискою із залученням двох свідків, а в ідеалі - нотаріально завіреним попереднім договором купівлі-продажу квартири. Це теж можна зробити без посередників, але після консультації юриста.

Квартира може бути хорошою, а ось з сусідами можуть бути проблеми. В процесі покупки варто звернути увагу і на це - власник може поступитися невелику суму. Також торг буде доречний в тому випадку, якщо квартира має вікна з зовсім вже непривабливим видом з них, наприклад, виходить в промислові райони.

Не тягніть час з визначенням



Процес купівлі будь-якої нерухомості, в чесності квартири, дуже серйозний крок, до якого необхідно добре підготуватися і звернути увагу на масу нюансів в майбутньому житло. При цьому не варто і затягувати - квартира вважається досить рентабельним об'єктом, тому якщо ви будете довго думати, вона може просто «піти».

Щоб отримати в своє розпорядження хорошу квартиру без посередників, не відкладайте прийняття рішення. Відразу спробуйте оглянути та оцінити всі квартири, які вам подобаються - має сенс присвятити 2-3 повних дні на підбір нерухомості. Коли ви вже підберете підходящу квартиру, оцініть її стан, а також домовитеся про вартість купівлі, не тягніть з передачею завдатку.

Угода з купівлі квартири буде проходити у нотаріуса - туди теж бажано запросити свого юриста для підтримки і контролю. Після підписання договору ви станете власником нової квартири і можете насолоджуватися своїм житлом.